Client
Toga Far East Hotels

Year
2017

Value
$40 million

Location
Brisbane, Queensland

The project involved the redevelopment of Brisbane’s first high-rise Government Office building which was constructed between 1914 and 1922. It was intended partly as general public offices and as State Headquarters for the Queensland Government Savings Bank.

 

The building is significant as an early use of steel-framed high-rise construction in Queensland, and is an accomplished building in design, materials and workmanship, which exhibits particularly fine and inventive detailing which is important for the aesthetic quality of the redevelopment.

Adina Hotel

Brisbane, Queensland

The building situated at the corner of George and Elizabeth Streets consists of eight storeys, a basement and rooms on the roof level. The structure, a concrete encased steel frame with brick infill and reinforced concrete floors, is faced on the two street facades with Helidon sandstone sitting on a granite base. The northeast and southeast elevations are constructed of brick with reinforced concrete heads and sills.

ADG were engaged by Toga Far East to provide a value engineering solution to facilitate the addition of 3+ levels above the existing structure. Through development of a detailed and comprehensive testing regime and detailed finite element analysis, ADG were able to facilitate the addition of five levels above the existing roof level, without significant strengthening of the building structure below.

 

 

The redevelopment involved extensive refurbishment of the existing building, and due to the time consuming process of constructing the core structures within; ADG worked with the building contractor to develop a unique construction methodology to construct the super-structure slabs up from the existing roof slab level, accelerated ahead of (without) the core lift and stair shafts, which were still being constructed through the building below, from basement up.

This involved detailing a series of steel columns supporting the slabs temporarily, aligned onto existing columns below; allowing both work fronts to continue whilst the vertical cores catch up through the building below. The vertical load path of the buildings super structure was manipulated to utilise all remaining redundant load capacity in the existing columns through load release using hydraulic jacks as the building is constructed, to ensure we did not overstress existing columns. Through ADG’s solutions and collaboration with the Building Contractor and Developer; the project yield was significantly increased from initial feasibility figures, and the full capacity of the existing building was utilised.

ADG Reference: 17381